Suvine Rootsi lõbustusreis

Kolmårdeni safari kaelkirjakudSel suvel sai otsustatud lastele miskit lõbusat pakkuda. Kuna Mehise jaoks oli see viimane suvi enne kooli, siis mõtlesime, et läheks kuskile loomaaeda. Tallinna ja/või Riia loomaaed tundus natuke liiga ligi olevat, seega mõtlesime miskile kaugemale. Ja meie meeldivaks üllatuseks saatis ESTRAVEL oma regulaarse postitusega pakkumise pereseikluseks läbi skandinaavia. Algses pakkumises sisaldus Kolmårdeni loomapark, Skara suvemaailm ja Legoland Taanist. Aga kui me hakkasime plaane seadma ja puhkusi sättima selgus, et Rootsist Taani ja tagasi oleks ikka väga pikk autosõit olnud, seega tegime plaani selliselt ringi, et reisisihtkohaks jäid ainult Kolmården ja Skara.

Sel korral võtsime kaasa ka Gerli ja Sella ning reis läks Tallinnast Stockholmi ning hiljem sealt tagasi – laevaga loomulikult ja Rootsis liiklesime oma autoga. Laevareis Rootsi kestab tetavasti mõlemal suunal terve öö, seega oli meie plaan selline, et 15. juuli õhtul läheme laevale ja 20. juuli  hommikul oleme Tallinnas tagasi.

Skara jääb Stockholmist ~400 kilomeetri kaugusele, siis 19. juuli oli meil ette nähtud tagasisõidu päevaks. Seega sai meie reis selline, et Rootsi saabudes sõitsime esmalt Kolmårdeni ja veetsime päeva sealses loomapargis ning ööbisime seal ligiduses. Teisel päeval sõitsime edasi Skarasse ja olime õhtupooliku lõbustuspargis. Kolmanda päeva veetsime tervenistis vee- ja lõbustuspargis. Ja neljas päev siis tagasi õhtusele laevale.

Kolmårdeni loompark on tegelikult nii suur, et ühe päevaga seda korralikult läbi käia ei jõuagi. Kuna meil oli aega natuke  vähem, kui terve päev, siis mõnes kohas me kiirustasime ja kindlasti jäi mitu kohta üldse korralikult vaatamata. Aga ära sai käidud ja õhtuks olime nii väsinud, et järgmist päeva poleks seal vist suutnud veeta ka  😉 .

Esimene mõnusam vaatepilt oli seal karude juures, kus oli karumamma oma viie pojaga – päris lahe oli neid karukutsikaid müramas näha. Karud olid olemas ka Safaris, aga seal nägi neid kaugemalt ja kuigi siin oli mamma poegadega “puuris”, oli nende vaatamine igati lõbus.

Järgmine suurem vaatepilt oli tiigrite juures. Siin meil vedas, sest tiigrid olid just söögi kätte saanud ja maiustasid igaüks oma lihatüki kallal.

Kolmårdeni loomaparis on ka mitu “lõbustusparki” – ühes saab “ameerika raudteedki” nautida ja veel paar lõbustust on seal, millest Merle koos lastega käis “mägedel” ja lapsed said enne lahkumist veel natuke turnida ka.

Kindlasti on Kolmårdeni üks suuremaid vaatemänge meremaailmas delfiinide šõu. Aga meil juhtus sel korral nii, et istusime seal meremaailmas “treeningsaalis” ja Merle koos Mehise ja Sellaga nägid, kuidas delfiinid šõu jaoks trenni tegid. Selle aja jooksul oli šõu enda ukse ette selline rahvamass tekkinud, et otsustasime mitte trügida ja jätsime sel korral vaatemängu vahele. Aeg surus natuke peale ja ka tahtsime kindlasti safarile pääseda.

Meie eelmisel Kolmårdeni külastusel (oi-oi kui palju aega tagasi) sai safarit käia autodega. Aga tänapäeval on see lõbustus muutunud ja kõigepealt tuleb seista ülipikas järjekorras ning siis pääseb 20-minutilisele õhusõidule kondliga läbi safari pargi. Sealt ülalt saab siis vaadelda erinevaid loomi-linde. Alustades lagledest ja karudest ning lõpetades kaelkirjakute ning lõvidega. Kes varasemalt Kolmårdenis käinud, on ehk isegi kaelkirjakut paitada saanud – tänasel päeval seda lõbu enam ei pakuta ja kaelkirjakud uitavad safari pargis vabalt ringi ja neid on võimalik vaadata näiteks nii, et nad jalutavad kondli alt läbi.
Kui tiigripoisid olid just süüa saanud ja nende maiustamist oli hea vaadata, siis safaris olid lõvid oma söömaaja mõni aeg enne meie saabumist lõpetanud ja meie saabubdes oli neil lõunane magamine käsil. Seega vaatlesime me sisuliselt karja lõvisid magamas (meie nimetasime neid “lõvilaipadeks”).
Üldiselt oli see kondliga sõit igati lõbus, aga kohati tundus natuke liiga kiire – karusid pidi ikka puude vahelt otsima ja ega kondel siis seisma ei jäänud, kui sa neid ei märganud. Meil õnnestus ikka karud ka ära näha…

Peale safarit oli veel mitmeid loomi, kellest lahedam kogemus olid elevandid. Nende jaoks on Kolmårdenis igati suur ala eraldatud, aga see polnudki kõikse lahedam. Nimelt õnnestus meil sel korral sattuda elevante vaatama sel ajal, kui nad aeti majja sisse ja eesmärgiks oli teha elevantidele pediküüri. Ja reaalselt ka pandi suured elevandid kettidega kinni ning puhastati ja pesti nende “varbavahesid” ning leotati jalgu suures vannis. Igati lahe vaatepilt.

Ah jaa – kui kaelkirjakuid enam katsuda ei saa, siis kaamelite aedikus oli võimalik küll nende näkku päris ligidalt vaadata. Räägitakse, et kaamel võib sülitada, aga meil ei õnnestunud seda sel korral kogeda ega näha 😉

Ja ongi kiire ülevaade Kolmårdeni pargist antud. Tähelepanelik lugeja märkas, et selle pargi kirjeldus on mul sel korral erakordselt pildivaene. Selleks on ülimalt lihtne põhjendus – lisaks tavalisele pildigaleriile (vt link altpoolt) sai Kolmårdeni loomapargist tehtud eraldi videokokkuvõte, mis annab piisava kokkuvõtte meie selle korra külastusest sinna parki.

Edasi läks meie reis (peale ööbimist) Skara suveparki. Selle pargi hea omadus on see, et seal on ühendatud veepark ja lõbustuspark. Sisuliselt on seal kaks poolt – veepargis on vees tegevused ja lõbustuspargis tavalised atraktsioonid.

Esimesel päeval jõudsime me kohale mõni tund enne sulgemist ja otsustasime veeparki ainult põgusalt vaadata – lapsed käisid ikka ja tegid end märjaks ning lasid natuke liugu. Ja siis me käisime lõbustuspargis erinevate atraktsioonidega sõitmas. See oli selline põgus tutvus pargiga.

Skara suvepark

Teisel päeval võtsime plaani veeta pool päeva veepargis ja teise poole siis lõbustuspargis.
Veepargi osa külastamine päeva esimeses pooles oli selgelt õige otsus, sest nagu ühele veepargile kohane, seisneb enamus seal veedetud atraktsioonide külastamisest järjekorras seismises. Päeva esimeses pooles olid järjekorrad mõnevõrra lühemad ja seega saime ehk natuke rohkem lõbu sedasi. Atraktsioonidest oli seal kõiksugu basseine ja vette “liuglemisi”. Vette sai liuelda/kukkuda väga erinevatel viisidel – küll visati meid väga kõrgele liumäe tippu (et sealt siis alla kukkuda) ja küll sai sai seal siis ka “niisama” võidu kihutada vette. Meie ei käinud mitte keegi proovimas lõbustust, kus oli võimalus kinnises torus püstloodis mitukümmend meetrit otse vette kukkuda…

Päeva teises pooles sai käidud väga erinevate lõbusõidukitega sõitmas ja lõbutsemas. Meie üheks kindlaks lemmikuks oli “laevaga kiikumine”, kus tekkis ikka väga mõnus juutt kõhust läbi. Aga atraktsioone oli seal väga palju ja meil oli päris lõbus.

Kuna Skara peamine eesmärk oli siiski lõbutseda ja kaameratega vette minna eriti ei tahtnud, siis pildimaterjal selle suvepargi kohta sai natuke kesine. Aga elamused selle eest olid vägevad!

Kindlasti oleks võinud mõlemas kohas veeta veel päeva või paar ja lastel oleks lõbu laialt olnud, aga reis oli sellisena plaanitud.

Autoga sõitmist oli selle reisi puhul ka ikka päris palju ja abiks oli meil kindlasti autos olnud naviseade. Ainus asi, mis selle reisi puhul jäi natuke kripeldama oli see, et Kolmårdenist Skarasse juhatas navi meid läbi väga ilusa maastiku, kus teed olid kitsad (Eesti mõistes) ja loodus lahe ning kohati sõitsime mitmest ilusast järvest/järvekesest mööda, kus oleks võinud vabalt peatuse teha ning ajaviiteks järves lanti leotada  😉
Skarast Stockholmi kulges sõit peamiselt kiirteid pidi (navi suunas meid miskipäerast ühelt kiirteelt teisele – ju siis arvas, et 120km/h sõites saame kiiremini kohale), aga sealgi oli meil vaadata palju ja isegi IKEA “poekeses” sai ära käidud.

Kui Rootsi veel € ka kasutusele võtaks, oleks sealmaal kiire puhkamine päris lahe vaheldus. See SEK kurss tekitas segadust natuke – bensiini hinna puhul oli näiteks komakoht täiesti vales kohas  😉

Aga rahule jäime kõik ja ilm oli ka täitsa hea. Skaras veedetud veepargi ajal oleks võinud õhukraade natuke rohkem olla, aga külma ei saanud keegi, seega ei olnud hullu miskit.

Järgmine kord jälle!

Pildikokkuvõte reisist on nähtav siin.